Bagarstugan.

Bagarstugan byggnader

Bagarstugan där Svegs Hembygdsförening bakar det goda tunnbrödet. Bestämmer över bagarstugan gör Marie Göransson. Hon ser till att det bakas och finns material samt folk där för verksamheten ska fungera.

Födorådstuga, numera bagarstuga.
Med körport mot loftet. Byggd 1841 och kommer från Pell-Pers Lillhärdal.
Stugan är skänkt 1915 av dåvarande Bergvik Ala AB.
Bagarstugan är uppförd på nuvarande plats 1916.

Bagarstuga vinter

Bagarstugan använder man mycket flitigt på Svegs Hembygdsgård (Gammelgården). Det bakar man från tidig morgon till sent inpå eftermiddagen på våra evenemang, Ibland två dagar i rad för att brödet ska räcka till. Den hyr man även ut till annat folk som vill braka sitt egna tunnbröd.
Bland annat några av kommunens verksamheter bakar till en del evenemang som dom har.

Tungsamt.

Baka tunnbröd är en konst och mycket tungsam uppgift. Degen ska man kavla ut så den blir lika tunn som en pizza deg med en speciell kavel. Ugnen ska vara ren i hällen,annars så fastnar degen och bränns fast.
Så därför kan man inte använda spisen till något annat än just tunnbrödsbakning.
(Pizza är absolut förbjudet enligt Marie).
Ugnen eldas med ved som ligger och brinner efter kanterna under hela tiden, Det tar flera timmar att värma upp den.