Gum

Gum

Gum (uttalas Göm) är fäbodmat som nu för tiden är härjedalsk festmat, särskilt vid högtider som jul.
Svegs Hembygdsförening brukar ha det till julmarknaden.

Lite fakta bakom Gum.

Varje gård hade en eller flera fäbodar dit familjer flyttade med sin djur för att ge dem friskt sommarbete. Fäbodprodukter som smör, ost, messmör, gum och flötgröt tillverkadar man och kan fortfarande man köpa på marknader och hembygdsdagar. Här är ett recept på gum – en färskost från Härjedalen.

Fäbodlivet var hårt och strävsamt, men nödvändigt för att försörja gårdens djur med bete. Fäbodlivet var tidigare en viktig del av tillvaron. Varje gård hade en eller flera fäbodar. Fäbodprodukter kan man köpa på marknader och hembygdsdagar.
Därför har den en mild smak av messmör och en seg lite kornig konsistens – kanske därav namnet. Den kan man äta som den är eller i till exempel en tunnbrödsrulle.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *