Kolbulle

Kolbulle

Kolbulle serveras vid det nya stället mellan Fäbodstugan och Störöset.

Kolbulle är ett slags tjock pannkaka med tärnat, rimmat eller rökt fläsk i. Kolbullar är en gammal nordisk maträtt som man lagader på enklast möjliga sätt direkt i stekpannan. Den var vanlig bland skogshuggare, kolare, rallare, flottare och andra kroppsarbetare som levde under primitiva förhållanden, ofta i kojor.
Kolbullen är besläktad med  fläskpannkakan.

Tilllagning.

När man steker många små bitar av saltat fläsk i stekpannan så häller sedan på en smet av vatten och mjöl. Mjölet i smeten är oftast kornmjöl och vetemjöl. Sedan låter man kolbullen stelna och vänder den så att den blir stekt på båda sidor. Kolbulle tillagar man i en panna, förr oftast över öppen eld. Namnet kommer troligtvis av att man grävde ner pannan i glöden, täckte den med lock och lade glöd och aska ovanpå.

Smeten

Därför är smeten väldigt enkel att göra. Till en liter vatten tar man mjöl och salt efter behag. Konsistensen blir som pannkakssmet. Låt sedan smeten svälla. Här tager man en gjutjärnspanna med raka kanter som du sätter på värme, spis men helst över öppen brasa, lägg i så pass mycket ister i pannan så att du får ett ungefär en centimeter tjock lager. Lägg i lite tärnat fläsk och bryn på. Häll sedan på smeten så att det precis täcker fläsktärningarna.

Efter ett litet tag så kan man skrapa lite lätt med en stekspade runt kanterna och då ska kolbullen flyta upp till ytan. Kolbullen blir nu friterad runt om. Om man vill så kan man vända på den. När den är klar så kommer den att ha en vacker guldbrun frasig yta samt mjuk invändigt. Därför är anledningen till att man har ister, det är att det är mest historiskt korrekt. I modern tid har man prövat både smör och olja. Smöret klarar inte den höga temperaturen vid stekning, olja fungerar bäst i modern tid för att steka kolbullen.