Visning för klass 2 norra skolan.

Visning av Gammelgården för klass 2 norra skolan Sveg.
Under vecka 43, 2022 så hade vi två guidade visningar av hur livet var förr.
Vi visade Skolan, Fäbodstugan och Herröstugan för att barnen skulle förstå lite om livet och att det är inte lika så lätt som idag.

Visning

Här fick Eleverna se hur det såg ut i skolan för över hundra år sedan.
Bland annat så fick man se dåtidens Ipad, handhållen griffeltavla. Många kände till den fruktade pekpinnen och skamvrån. Dom blev även fundersam på att läraren / lärarinnan bodde i skolan under terminerna.

Sedan så fick man se hur det var att bo på en fäbodvall.
Där visade vi upp fäbodstugan och förklarade hur livet var för dessa pigor och drängar som passade djuren på en sådan. Vad man hade för sysslor där man mjölkade kor och getter för att sedan kärna smör och göra messmör och ost utav mjölken.
Så dom hade fullt upp på fäbodvallarna förr i tiden.

Besöket i herröstugan.
Den kan man benämna som bondgård, då bonden som ägde allt bodde där, och var dom som var lite mer välbärgade på den tiden.
Nu ska man tänka att allt detta är hur man levde på 1700-talet. Vaggan med dockan var väldigt intressant av många elever.

Läraktigt.

Alla barnen var kanske inte så uppmärksam hela tiden på visningen.
Men en stor del lyssnade uppmärksamt och ställde massvis av frågor kring en massa saker.

Det framgick att många har svårt att tänka sig hur det var för trehundra år sedan. Eller att över huvudtaget tänka sig hur lång tid trehundra år sen är. Ett obegripligt tidsmått för många.
Men dom har fått se en del av historien med egna ögon. Ytterligare en intressant sak är att barnen frågade väldigt mycket om vad en öppen spis är för något, Dom hade i de flesta fall inte sett en sådan.
Tilläggas bör göras att många tittade med fingrarna.

Här får vi hoppas att Klasserna 2A och B från norra skolan blev nöjd med visning och historielektionen. Här fick även klasserna med sig några exemplar av boken Svegs hembygdsförening 100 år från 2013 till klassrummet, där det står många intressanta saker om Svegs gammelgård och Svegs Hembygdsförening.
Från Hembygdsföreningens sida så känns det som ett mycket givande besök då nyfikenheten var stor från många av barnen.

Svegs Hembygdsförening