Vädjan

Hejsan här kommer en vädjan från oss till er!
Om vi skall kunna driva Svegs Hembygdsförening vidare på rätt sätt så behöver vi bli fler som engagerar sig i arbetet. Som Hembygdsförening så har vi ett samhällsansvar att förvalta vilket handlar om att bevara, berätta om och visa upp våran historia och kultur.

Under våra vingar så har vi den fantastiska Gammelgården i Sveg och i Remmet (Glissjöberg) så har vi Gammel Remsgården samt Rems-sågen att förvalta. Men för att detta skall gå ihop så behöver vi alltså bli fler.

Vad kan arbetet i våran förening handla om?

– Sälja korv, kolbullar, fika, lotter, flötgröt, baka tunnbröd etc när vi har olika arrangemang.
– Större projekt som att underhålla och se efter våra fantastiska byggnader.
– Underhålla och se efter våran unika kläd och textilsamling.
– Underhålla och se efter alla våra saker i de olika husen som gamla verktyg, prylar, utrustning, möbler osv.
– Guidning och berättande.

Vi i styrelsen vill att vår verksamhet skall bli mer öppen, alltså öppen på så sätt att man faktiskt kan gå in i alla våra byggnader och se hur folk hade det förr, se vilka saker de använde och hur de användes osv. Vi vill bli mera som ett museum istället för en förvaringsplats för gamla saker som ligger i högar. För att detta skall lyckas på ett bra sätt så går det inte att bara öppna dörrarna och släppa in folk och de i sin tur klämmer och känner på allt utan det krävs att vi gör detta under ordnade former, det är trots allt saker som har flera hundra år på nacken som vi visar upp.

Vi ser också gärna att vi får in lite olika specialkompetenser i föreningen som byggnadsvård. Historiska textilier, hantverkare, handarbetare, slöjdare mm. Tillsammans skall vi göra Svegs Hembygdsförening till en härlig utgångspunkt för att söka kunskap om våra förfäder. Hur de levde och ta vara på gamla kunskaper och hantverkstekniker.

Så du gammal som ung, vi behöver dig!

mvh // Peter Hurtig, Ordförande Svegs Hembygdsförening, 0730-788 041 svegshembygdsforening@gmail.com