Ny samling efter en stor man i bygden.

Ny samling efter en stor man i bygden har fått sin plats på Svegs hembygdsgård. Här ingår klenoder från sekelskiftet 1800-1900 tal, möbler, brev och fotografier.

Om man säger Anders Wallström, född 1841 och död 1921, så är det inte många som har en aning om vem det är eller var.

Ny samling

Om vi kallar honom för “soln” Anders så går det en igenkännande tanke genom många. Dels för att vid korsningen till Ytterberg så ligger en gård samt en liten damm som dämmer upp ån solnan. Därav namnet på gården. En släktgård som har bebotts av ättlingar i nedstigande led till “Soln” Anders Wallström genom åren. Svegs hembygdsförening har som gåva av ättlingen Agneta Olofsson tagit emot klenoder som gått i arv genom flera generationer.

Vi som är lite äldre minns även “Soln” Anders droppar mot förkylning som man sålde ända fram till 1970 -talet på apoteken. Recepten finns i föreningens samlingar, om även lite svårtydda med dåtidens latinska språk på medikamenterna. Sprit och Eter verkar ingå. Här har föreningen anordnat en utställning i ett av rummen där man kan beskåda dessa saker.

Bakom Svegs kyrka lite mot församlingshemmet så är den högsta granitgravstenen Anders Wallström’s och den har en egen liten historia kring sig. Och där inskriptionen är gjord av medborgarna i Sveg av tacksamhet över vad han gjorde för människor i bygden.
Välkommen att besöka oss på Svegs Gammelgård för att se samlingen efter “Soln” Anders Wallström, -naturläkare.

“Soln” Anders Wallström.