Flötgröt.

Svegs Hembygdsförening

  • Flötgröt
    Flötgröt

    Flötgröt serverar man normalt i sockenmagasinet. Sockenmagasinet är från prästgården i Sveg.
    Det är daterat till sent 1700-tal.
    Magasinfonden i Svegs socken skänkte huset samt 3000 tusen kronor som flyttbidrag.
    Flytten skedde 1963.

    Sockenmagasinet har på senare tid fått en handikappanpassad veranda för att alla ska känna gemenskapen då man kan äta ute vid borden på verandan.

    Sockenmagasinet Flötgröt
    Sockenmagasinet 1700-talet.

    Flötgröten äter man med socker och kanel samt mjölk och hårt tunnbröd.
    Men gröten är god utan dessa tillbehör samt väldigt mättsam.

    Stefan Jönsson

    Flötgröts kungen.
    Stefan Jönsson serverar flötgröt med tillbehör.

    Flötgröten kokas på grädde salt och vetemjöl. Receptet är enkelt på så vis, men lite tidsödande att göra då man måste röra hela tiden. Flötgröt är en lokal matspecialitet i Härjedalen och Jämtland, och tillika en del i Härjedalens landskapsrätt (Stekt röding med flötgröt i messmörsås). Namnet kommer av ordet flöt eller flöter som är ett gammalt lokalt uttryck för (sur) grädde och är känt från mitten av 1700-talet.

    Flötgröten äts som den är, men kan med fördel serveras till stekt rörig med potatis.
    Svegs hembygdsgård serverar den med tillbehören socker kanel och hårt tunnbröd samt ett glas mjölk vid sidan av. En mycket uppskattad maträtt vid våra evenemang som säljs slut under dagarna.