Fogdestugan.

Svegs Hembygdsförening

 • Fogdestugan
  Fogdestugan

  2013 brandhärjades övervåningen och taket på Fogdestugan. Hela övervåningen är renoverad och återställd efter branden .

  Huset var uppfört å hemmanet Övermon nr 1 i Svegssocken. Och här inköpte föreningen huset från Sveg’s kommun den 8 nov 1932. och flyttade därefter Fogdestugan till Gammelmon. dess ålder, troligen något över 200 år, är ej säkert känd.
  Det är ansett att huset varit avsett till herremansbostad, att ortens kronofogden skall ha bebott där någon tid. Därefter tog man huset privat bruk intill dess Sveg’s socknen den 16 april 1857 inköpte hemmanet från Olof Ersson. sedan har huset under flera tiotal år blivit användt för gästgiverirörelse och sista åren som privat bostad.

  Fogdestugan inköpte Föreningen av Sveg’s kommun för 5000 kronor och man flyttade det till sin nuvarande plats hösten 1953. Interiör och möblemang är tidsenliga i huset.

  Fogdestugan nytt tak byggnader

  Här ser man att det är nytt tak efter branden och renoveringen av övervåningen.

  Fogdestugan

  Föreningen ordnar 1973 en vävstuga i källarutrymmena i Fogdestugan.
  Man anordnade vävkurser via Härjulfskolan. Ortens kommunala vuxengymnasium en vävkurser med 15 elever. Fortfarande utnyttjas vävstugan än i dag av människor som gillar att väva.
  Därför om du är intresserad så håller väverskorna till där på tisdagar.
  Därför det finns tio vävstolar att tillgå om man är intresserad av att prova på att väva sina egna mattor och bonader, även annat inom textilarbeten som färgning av garn och lin.