Kaffestugan.


Kaffestugan.

 • Kaffestugan

  Kaffestugan är en byggnad som är hitflyttad och uppsatt 1981.
  Kommer från gården Godberget i Ängersjö och har ursprungligen varit foderlada med stallport, stall och matbod. Används nu som serverings och möteslokal och är flitigt uthyrd.
  Foderladan är skänkt av dåvarande skogsbolaget Korsnäs-marma.

  Hela huset är modernt med två stora toaletter och ett serveringskök. Numera finns även Wi Fi i lokalen som är godkänd för upp till 55 personer.

  Köksmästaren

  Köksmästare sedan våren 2022 är 
  Anders Limpan Lind.
  Bagarson från nilsvallen.

  Kaffestugan har ett så kallat beredningskök.
  Därför så vid evenemangen, tillagar man maten på annat håll och blir serverad i olika byggnader på Svegs hembygdsgård. Detta för att följa olika regler vad gäller matlagning och kök.

  Cafe agda som det står på skylten på väggen kan man hyra för egna evenemang, året runt.
  Lokalen är frekvent uthyrd för olika evenemang under hela året.

  Vid olika evenemang

  Därför så vilar ansvaret för olika serveringar tungt på på personalen.
  Där man ska se till att allt fungerar och att dom olika maträtterna sommar en härjedalsk specialitet har tillagats i tid. Där är det flötgröt, Räksmörgåsar, Kaffe, Fikabröd, och inte glömma den varma korven i bröd som säljs i salubodarna. kaffestugan sköter även om det här med kolbulle, så det ligger mycket under köksmästarens ansvar.

Svegs Hembygdsförening bildade man den 30 mars 1913, och var ursprungligen en syförening i Sveg. 1909 ombildade man syföreningen till Härjedalsslöjd, en lokalavdelning under Jämtslöjd. Sedan årsmötet den 26 mars 1995 heter vi Svegs Hembygdsförening.

Föreningen har ca 150 medlemmar och på Gammelgården har drygt 5 300 föremål registrerad, men många återstår att dokumentera.

De som bildade föreningen ville åt eftervärlden samla det som är av kulturellt värde. Tanken var att ge en bild av hur våra förfäder levt, bott och arbetat. Därför började man samla föremål och hus för att förverkliga tanken. Gammelgården står som ett levande minne av den forna härjedalska kulturen.

Inga hus har ursprungligen stått här, utan alla är hitflyttade från byar runt Sveg och Svegsmon, I dag finns 30 st hus, minnesmärken m m att beskåda på Gammelgården.

15 km nordväst om Sveg finner man Remsgården. En fantastisk 1700-talsgård på ursprungsplaten, som också Hembygdsföreningen äger.

Kaffestugan.