Nyheter

Nyheter

Nyheter om vad som händer på Svegs Hembygdsförening.

Nyheter om Svegs hembygdsförening eller från, och om något evenemang.
Det händer massor av saker på Gammelgården hela tiden.
Det är en massa olika evenemang i privat eller andra föreningars regi.
Dom kan vi inte skriva om, just för det är deras evenemang som dom vill hålla privat.
Men att det händer saker hela tiden observerar människor som bor eller åker förbi och kastar ett öga in på hembygdsgården.


 • Vinter, mörkt, allt ligger i dvala.
  Allt ligger i dvala, Vinter, mörkt, allt ligger i dvala utåt sett. Innanför väggarna i husen så planerar och smider styrelsen sina planer. Så i någon dvala ligger inte Svegs hembygdsförening i. Även om man kan tro det då det inte är några stora aktiviteter på gång under […]
 • Förstå föreningens syfte
  Dom flesta vet att Gammelgården ligger där och att det brukar vara en massa evenemang där på somrarna. Men Syftet med föreningen är det förmodligen inte många som känner till. Läs mer.
 • Föreningen Härjedalsslöjd! Julläsning.
  Föreningen Härjedalsslöjd 1909-1914. Inledande del som visar Svegs hembygdsförening uppkomst. Tiden före 1913. Läs mer.
 • Julmarknaden
  Julmarknaden den 10 december blev lyckad för föreningen. Det var mycket knallar och besökare.
 • Storslaget emigrationsmonument
  Storslaget emigrationsmonument restes vid gammelgården. På en öppen och väl synlig plats öster om Herröstugan är ett säreget monument rest.
 • Julmarknaden -22
  Julmarknaden -22. Just nu är förberedelserna i full gång inför marknaden på Svegs Hembygdsförening Gammelgården Härjedalen. Läs mer.
 • Pehr Ersson Svedin
  Pehr Ersson Svedin var artistiskt begåvad. Självbiografi av Per Erson Svedin född 1830. föreningen har fem tavlor i sin ägo i kultur arvet.
 • Gardiner till lasarettet
  Föreningen Härjedalsslöjd samt Gammelgården blev mera känt utåt under år 1924 genom att ”det ståtliga lasarettet” då blev färdigt och invigdes
 • Fönsterlampor i skolan
  Det har efter många års mörker i skolan äntligen blivit belysning i fönstren under dom mörka vinterkvällarna. Så nu ser Svegs hembygdsgård mer inbjudande ut i mörkret. Läs mer.
 • Unika föremål.
  Unika föremål finns det väldigt många vid Svegs hembygdsgård. Det finns så unika föremål så en del av dom förvaras på statliga museum. Även en del föremål som vi inte gärna pratar om. Läs mer.

Svegs Hembygdsförening bildade man den 30 mars 1913, och var ursprungligen en syförening i Sveg. 1909 ombildade man syföreningen till Härjedalsslöjd, en lokalavdelning under Jämtslöjd. Sedan årsmötet den 26 mars 1995 heter vi Svegs Hembygdsförening.

Föreningen har ca 150 medlemmar och på Gammelgården har drygt 5 300 föremål registrerad, men många återstår att dokumentera.

De som bildade föreningen ville åt eftervärlden samla det som är av kulturellt värde. Tanken var att ge en bild av hur våra förfäder levt, bott och arbetat. Därför började man samla föremål och hus för att förverkliga tanken. Gammelgården står som ett levande minne av den forna härjedalska kulturen.

Inga hus har ursprungligen stått här, utan alla är hitflyttade från byar runt Sveg och Svegsmon, I dag finns 30 st hus, minnesmärken m m att beskåda på Gammelgården.

15 km nordväst om Sveg finner man Remsgården. En fantastisk 1700-talsgård på ursprungsplaten, som också Hembygdsföreningen äger.